Cornelis de Maijer – initiatiefnemer Bewoners033

 

Nog voor dat er zoiets als Bewoners033 bestond kwamen we al bij elkaar om na te denken en van gedachten te wisselen: Hoe geven we onze stad nu vorm? De bezuinigingen, wat komt er op ons af? Hoe krijgen we toch een zorgzame stad waar mensen naar elkaar willen omkijken? Kortom….na een paar avonden ontstond het idee van “een soort burgerbalie in het gemeentehuis”

 

Het idee erachter is simpel: Voor alle zaken heb je een balie: voor je paspoort, een subsidie, vergunning, aangifte burgerlijke stand….met heel veel kan de gemeente je helpen mits de vraag maar specifiek is….

 

Maar met een mens-vraag zoals, “Kunt u me helpen een initiatief op te starten?” kan men je wel doorwijzen maar niet mee helpen. “Das toch raar” in deze tijd dat men van alles verwacht van die burger bij een terugtrekkende overheid vonden de grondleggers van Bewoners033……Weet je wat: We beginnen een Skype-spreekuur….kondigen we aan via een website en de krant en iedereen kan inbellen met zijn of haar vraag……en daar kwamen toch wel vragen uit naar voren en we zagen al snel een soort van patroon: We liepen bijna allemaal tegen hetzelfde aan, vonden we per keer het wiel opnieuw uit…het gevolg zal duidelijk zijn…vele mooie ideeën bleven bij ideeën ipv actie….

 

We ontdekten ook de behoefte van een soort portaal of website waar men elkaar kon vinden…voor mensen die iets wilden maar ook voor nieuwe inwoners best handig om je weg te vinden en zo is Bewoners033.nl geboren. Een website met een kaart met pinnen en tekstpagina’s waar men het initiatief kon toelichten.

 

Na enige tijd bleek dat er ruim 100 initiatieven in de stad waren(!!!) de één heel groot, de ander heel in het klein maar allemaal maken ze het verschil. Na een paar maanden zagen we dat we elkaar nu wel wisten te vinden maar wie zit er nu achter?

 

Weet je wat? We nodigen een stel mensen uit om dit eens verder te bespreken….en opnieuw zagen we dat er veel goede wil is maar dat men soms vastliep…..en daar viel een kwartje: Iemand zei: Alle wereldproblemen zijn aan een tafel met een viltje met twee biertjes opgelost! Dat was de geboorte van de BurgerBorrel want elkaar leren persoonlijk leren kennen werkt het beste natuurlijk, vragen stellen “hoe doe jij dat nu?” bij welke ambtenaar kun je het beste informatie opvragen? Hoe vind jij nu vrijwilligers? Hoe werkt het met subsidies?

Inmiddels hebben we vele avondjes gehad en elke keer blijkt weer hoeveel we van elkaar kunnen leren maar ook kunnen inspireren en dat laatste is de olie van de maatschappij. Blijf elkaar verwonderen, uitdagen, breng ook maatschappelijke zaken tot een kookpunt…want onder druk wordt alles vloeibaar 😉

 

Cornelis de Maijer

 

Met vriendelijke groet,

DatGaanWeDoen!

Cornelis de Maijer


Schrijver

Cornelis de Maijer